SIGRUN & THE KITCHEN BAND

Avisartikler Grus

Blåbærsøtt, varmt og sjarmerende. Sigrun & the Kitchen Band lever fornemt opp til navnet, med en velsmakende porsjon akustisk pop og en liten touch av folk.

Det er svært vanskelig å finne ett enkelt ord eller én enkelt setning, som kan beskrive Sigrun & the Kitchen Band. Melodisk, lett, lyst. Ektefølt og nært. Musikken har blitt omtalt som å ligge et sted mellom Marit Larsen og Ephemera. Men det fins ingen tvil om at den norske gruppen lykkes i å få hver sang til å boltre seg i sukkersøte detaljer. – Jeg skrev låtene på kassegitar og det var helt naturlig å pakke låtene inn i et akustisk lydbilde, forteller Sparboe. Fordi popmusikk er en svært vid sjanger, har bandet et bredt spekter å leke seg på. Det varme lydbildet og bandets instrumentering er med på å bygge den troverdige følelsen som formidles i låtene. – Jeg hører selv mye på musikk i samme sjanger og det akustiske og organiske appellerer til meg. Uhøytidelig Det småmelankolske bandet så dagens lys i 2006, den gang bare bestående av Harstadjenta Sigrun Loe Sparboe og gitaristen Magnus Lund Eriksrud. To år etter – og to medlemmer flere, ga de lovende musikerne ut sin debutplate «Blackcurrant and other berries». Plata ble spilt inn i kollektivet der de bodde, helt selvprodusert. – Det var litt skummelt å skulle utvide til fullt band, forteller Sigrun, som selv tar seg av både vokal, tekst og melodi. – Skulle jeg tørre å involvere så mange i musikken min? Det neste skrittet viste seg likevel å komme bandet til gode. Med de to nye medlemmene Håvard Graff og Hemin Valebjørg ble lydbildet langt mer fyldig og interessant å høre på. Forøvrig er det lett å lure på hva konseptet med kjøkken er. Søte toner fra kjøkkenet er vel og bra, men hva ligger så bak? – Det var Magnus som kom opp med navnet da vi hadde laget vår første demo i 2006, forklarer Sparboe. Hun hadde nylig skrevet «The Kitchen Song», og da kan man jo anta at gitaristen hadde latt seg inspirere noe av det.– Jeg synes det er noe lunt, stemningsfullt og uhøytidelig over navnet. Folk har en tendens til å trives på kjøkkenet… Ny skive på menyen Det ujålete bandet jobber nå med en ny plate som skal være ferdig til norgesturnéen i høst. – Plata slippes ikke i butikk før i januar, så vi er heldige som har et plateselskap som lar oss få ta den med på turné likevel, sier Sparboe. Slik sett blir det en eksklusiv sjanse for publikum til å få raskt tilgang til den nye skiva, som ryktes å være mer leken og fengende enn debutplata. – Låtene inneholder mye symbolikk. Det handler om å være i live og det handler om å være menneske, forteller Sparboe. – Vi har vokst som band og opparbeidet oss mye mer spilleerfaring siden sist. Vi føler at vi har fått utnyttet potensialet i låtene til det fulle, sier hun. Den nye, fortsatt ukjente plata er spilt inn i Stables Studio i Oslo, hvor bandet har fått hjelp til å dyrke sin sound og sitt uttrykk. Mange av de gamle låtene hadde et melankolsk, sorgmuntert preg over seg, akkurat det har endret seg noe. – På den nye plata har vi blant annet brukt en del mandolin og melodika, noe som er med på å krydre lydbildet. Norge på langs Sigrun Loe Sparboe mener det å komme fra en mindre by har bidratt til at de er der de står i dag. – Harstad og Nord-Norge har stilt seg svært positive, og gitt oss veldig gode muligheter, forteller Sparboe. Bandet ble tildelt Festspillene i Nord-Norges turnéstipend, noe som har gjort det mulig å ta med den rykende ferske plata på tur fra Porsanger i nord til Kristiansand i sør. Etter over seksti konserter rundt om i hele Norge, er bandet fortsatt like gira på å spille live for publikum. – Vi pakker alt i en liten bandbuss og kjører Norge på langs!, forteller hun entusiastisk. Bandet er blant annet å se og høre i Tromsø på Circa søndag 25. oktober, samt en rekke andre steder i Nord-Norge. – Vi som band ønsker å formidle noe når vi står på scenen. Det er det det handler om.

Kilde: grus.as