Melankoli og brennevin

Plateanmeldelser Dagbladet Terningkast 4

Syv sørgelige sanger og tre triste

Parhestene fra Vestfold traver videre.

Lista er lagt, stilen er kjent. Odd Børretzen og Lars Martin Myhre har en form som ikke akkurat fornyer seg, basert på relativt enkle melodier til Børretzens stemme.

Den er det sentrale elementet i denne musikken, denne røsten som utstråler en form for munter og lun melankoli, en slags kåserier med komp – stort sett klagesanger over samtida og tilværelsen i sin alminnelighet.

Temaene har preget hele Børretzens karriere, forkjærligheten for jazz og undringen over de små ting i livet. Postulater og fortellinger, iblandet naivistiske spørsmål. Melodiene kan ikke bli for kompliserte, da overskygger musikken poesien i Børretzens tekster. På sitt beste klinger det vakkert, som i «Tusen år», eller fylt av hellig vrede og energi, som i den dynamiske «Dårlige tider».

Det svinger best når Børretzens stemme blir en integrert del av melodiene, dårligere når låtene lyder som dikt lest over musikk. Enkelte formuleringer er glimrende, som i visa om Hanna Winsnes, «mennesker burde ha et glass blankt brennevin om morgenen, i hvert fall om vinteren – og på reiser – og ellers». Andre ganger er Børretzen mer klisjéfylt. Men det er i hvert fall hans egne klisjeer.

Plata er helt ålreit. Men heller ikke mer.

Kilde: www.dagbladet.no

Les mer om «Syv sørgelige sanger og tre triste» fra Odd Børretzen/Lars Martin Myhre